Glaucoom is een groep oogaandoeningen waarbij progressief verlies van het gezichtsvermogen optreedt als gevolg van schade aan de oogzenuw. De optische zenuw is verantwoordelijk voor het verzenden van visuele signalen naar de hersenen, die vervolgens worden geïnterpreteerd in de dingen die u ziet. Glaucoom wordt over het algemeen geassocieerd met hogere druk in het oog, veroorzaakt door vochtophoping, maar niet alle mensen met hoge oogdruk hebben glaucoom (maar ze lopen een verhoogd risico) en schade aan de oogzenuw kan nog steeds optreden als de oogdruk normaal is. Patiënten zullen vaak geen symptomen van glaucoom ervaren totdat ze hun perifere (zij) visie beginnen te verliezen. Onbehandeld, kan dit verlies van gezichtsvermogen zich ontwikkelen tot “tunnelvisie” en uiteindelijk blindheid.

De oogziekte glaucoom is een van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen bij mensen ouder dan 40 jaar. Zover we weten, hebben in Nederland ongeveer 100.000 mensen glaucoom, maar in werkelijkheid zijn dat er meer. We denken dat minstens nog eens 100.000 mensen glaucoom hebben die dit zelf nog niet weten. Zonder huidige remedies en een langer levende seniorenpopulatie, wordt verwacht dat gevallen van glaucoom in de toekomst zullen toenemen.

Er zijn verschillende soorten glaucoom:

Openhoekglaucoom: het meest voorkomende type , vaak vanwege hoge oogdruk, geen eerste symptomen, veroorzaakt geleidelijk verlies van perifeer zicht

Glaucoom met lage / normale spanning: oogdruk is normaal, maar toch treedt schade aan de oogzenuw op

Glaucoom met hoekafsluiting: plotselinge toename van de oogdruk door geblokkeerde vochtafvoer, veroorzaakt plotselinge ernstige pijn, misselijkheid, roodheid van de ogen, wazig zien, dit is een medisch noodgeval, zoek onmiddellijk medische hulp

Aangeboren glaucoom: een aangeboren afwijking in het oog die de normale vochtafvoer vertraagt, effectief behandeld met snelle chirurgie

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van glaucoom?

De exacte oorzaak van glaucoom is onbekend, hoewel het meestal verband houdt met verhoogde vloeistofdruk in het oog. Er zijn enkele andere theorieën die wijzen op slechte bloedtoevoer naar, of slechte vloeistofbeweging (bloed of lymfe) in en rond de weefsels van het oog.

Er zijn verschillende bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van glaucoom, waaronder:

Verhoogde oogdruk

Leeftijd: het risico op het ontwikkelen van glaucoom neemt elk jaar na de leeftijd van 60 jaar toe

Familiegeschiedenis: als andere mensen in uw familie het hebben, loopt u een hoger risico op het ontwikkelen van glaucoom

Lichamelijk letsel aan het oog: ernstige trauma kan de structuren van het oog beschadigen en leiden tot onmiddellijk of in de toekomst verhoogde oogdruk

Andere medische aandoeningen: diabetes, hoge of lage bloeddruk of hartaandoeningen kunnen uw risico op glaucoom verhogen

Anatomische factoren: een bepaald aspect van de ooganatomie (dikte van het hoornvlies en oogzenuw) kan het risico op het ontwikkelen van glaucoom vergroten, net als andere oogaandoeningen

Gebruik van corticosteroïden: regelmatig, langdurig gebruik kan voor sommige mensen het risico inhouden om secundair glaucoom te ontwikkelen

Standaard westerse medische behandelingen

Glaucoom kan alleen worden gediagnosticeerd na een volledig oogonderzoek, waardoor het belangrijk is om regelmatig controles te ondergaan.

Er is momenteel geen remedie voor glaucoom en moderne geneesmiddelen kunnen geen verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt door de ziekte herstellen. Eenmaal gediagnosticeerd, zijn de meest voorkomende behandeling oogdruppels die bij regelmatig gebruik de oogdruk verminderen. Helaas kunnen oogdruppels voor glaucoom bijwerkingen veroorzaken zoals prikken of jeuk, rode ogen of rode huid rond de ogen of wazig zien.

Er zijn ook verschillende soorten medicatie die de oogdruk verminderen. Voor ernstigere gevallen zijn er chirurgische opties: laserchirurgie en conventionele chirurgie. Beide procedures kunnen de afvoerruimte in het oog openen en de vloeistofbeweging verbeteren, hoewel er misschien nog steeds behoefte is om glaucoommedicatie achteraf in te nemen en verlies van het gezichtsvermogen of andere bijwerkingen zijn een mogelijkheid.

Hoe kunnen traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur glaucoom behandelen?

De manier waarop traditionele Chinese geneeskunde glaucoom aanpakt, is vergelijkbaar met de behandeling van andere oogaandoeningen zoals macula degeneratie  en retinitis pigmentosa . Door de circulatie van vloeistoffen en de beweging van bloed door de weefsels te regelen, kunnen de gezondheid en functie van de oogzenuw en andere oogstructuren worden gehandhaafd. Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kan behoorlijk succesvol zijn, vooral als de patiënt in de vroege stadia van openhoekglaucoom wordt behandeld. Voor die patiënten die al een conventionele behandeling ondergaan, kan TCM helpen de intra-oculaire druk te beheersen en kan het helpen de hoeveelheid benodigde medicatie te verminderen. Meestal wordt een combinatie van voedingsondersteuning, acupunctuur en kruidengeneeskunde gebruikt om glaucoomgevallen volledig aan te pakken.

Volgens TCM zijn vloeistoffen ‘yin’ van aard. Wanneer er een opeenhoping van vloeistoffen is, laat dit zien dat de “yin” en “yang” van het lichaam uit balans zijn met niet genoeg “yang” (energie) om de “yin” (vloeistoffen) te verplaatsen zodat ze vertragen of stagneren. In glaucoom treedt deze stagnatie op in het oog. Verbetering van de sterkte van “yang” om vers, goed zuurstofrijk bloed naar de oogweefsels te verplaatsen, kan de celregeneratie bevorderen en verdere schade of verlies van het gezichtsvermogen voorkomen.

Het is ook belangrijk om de oorzaak van het glaucoom te diagnosticeren, omdat TCM alle organen en systemen van het lichaam als verbonden beschouwt. Problemen in andere delen van het lichaam, behalve de ogen, kunnen bijdragen aan de progressie van glaucoom en zullen worden overwogen wanneer een patiënt in eerste instantie wordt gezien. Over het algemeen zal een TCM-behandeling zich richten op het versterken en balanceren van het netwerk van lichaamssystemen om voldoende voedingsstoffen, zuurstof en bloed aan de oogweefsels te leveren, zodat ze zo lang mogelijk gezond blijven.

Hoe kan acupunctuur glaucoom helpen behandelen?

Onze praktijk gebruikt een speciale vorm van acupunctuur genaamd Microacupunctuur en AcuNova om glaucoom te behandelen. Deze systemen worden specifiek gebruikt om oogaandoeningen te behandelen en verschillen volledig van traditionele acupunctuur die in de meeste klinieken wordt uitgevoerd. Acupunctuurpunten worden gestimuleerd in de wenkbrauwen, handen en voeten.  Er komen geen naalden in het oog .

Het specifieke protocol dat we gebruiken, is gericht op het leveren van bloed, zuurstof en andere voedingsstoffen aan de ogen. Dit stimuleert genezing, beheert de oogdruk en vertraagt ​​/ voorkomt verder verlies van het gezichtsvermogen. Dit omvat het gebruik van lokale punten rond het oog en distale punten op de armen en benen. De lokale punten zullen helpen om de bloedcirculatie naar het oog te verbeteren om de gezondheid van de oogzenuw, het netvlies en de bloedvaten te ondersteunen, evenals de juiste beweging van oogvloeistoffen aan te moedigen. Distale punten elders op het lichaam kunnen deze effecten versterken en de algehele gezondheid van de organen stimuleren om bloed en energie te produceren en ze door het lichaam te verplaatsen.

Acupunctuur is een veilige optie voor glaucoombehandeling en kan minder bijwerkingen hebben dan sommige conventionele behandelingen.

Als u of een geliefde problemen met visie opmerkt of glaucoom is gediagnosticeerd, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen om erachter te komen of / hoe acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde u kunnen helpen.